Γυναικομαστία

 


Η γυναικομαστία αποτελεί μία πάθηση που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού σε διαφορετικά ηλικιακά στάδια και αφορά τη διόγκωση των μαστών στο αρσενικό φύλο. Η αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι κάτι που επιθυμεί ο κάθε έφηβος ή ενήλικος άνδρας που πάσχει από αυτήν και η κατάλληλη επιλογή θεραπείας εξαρτάται από το αντίστοιχο αίτιο πρόκλησης αυτής της μεγέθυνσης των μαστών. Η γυναικομαστία τις περισσότερες φορές οφείλεται σε λιπομαστία, δηλαδή απλή συγκέντρωση περίσσειας λίπους στην περιοχή του στήθους των αγοριών και των ανδρών. Ο ασθενής που εμφανίζει τα συμπτώματα της γυναικομαστίας πρέπει να απευθύνεται άμεσα στον ειδικό ιατρό και χειρουργό και να εξετάζεται με ψηλάφηση, εξετάσεις αίματος ή απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν πιο σπάνια σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που προκαλούν διογκωμένες μάζες στο στήθος.

Η γυναικομαστία που προκαλείται λόγω παχυσαρκίας μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και οριστικά με λιποαναρρόφηση. Όταν υπάρχει και διόγκωση του αδενικού ιστού στο στήθος, γίνεται συνδυασμός χειρουργικής αφαίρεσης και λιποαναρρόφησης. Στις μέρες μας η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας γίνεται πλέον αναίμακτα και ανώδυνα. Η μέθοδος αντιμετώπισης με laser είναι από τις πιο αποτελεσματικές στον τομέα. Ο εξειδικευμένος και έμπειρος πλαστικός χειρουργός που χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους μπορεί να δώσει το πιο οριστικό αποτέλεσμα και τη μόνιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλο αριθμό των ανδρών. Επιπλέον με την υπνοχάλαση η διαδικασία του χειρουργείου γίνεται ευκολότερη καθώς δεν υπάρχει γενική νάρκωση. Επίσης το δέρμα κατά τη χειρουργική διαδικασία τεντώνεται και υπάρχουν όσο το δυνατό λιγότερες ουλές. Μετά από την επέμβαση οι ασθενείς ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση καθώς αποκτούν το αρρενωπό στήθος που επιθυμούν να έχουν.

Η γυναικομαστία – αναλόγως του μεγέθους της – υπάρχει η πιθανότητα να μπορεί να αντιμετωπιστεί και με πιο εναλλακτικές μεθόδους σε περιπτώσεις όπου κάποιος θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε το χειρουργείο. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος και η συστηματική γυμναστική μπορούν να μειώσουν μερικώς το μέγεθος της διόγκωσης του στήθους. Η εκγύμναση του συνόλου του σώματος προωθεί την ανάπτυξη των μυών ενώ παράλληλα μειώνεται η ποσότητα του λιπώδους ιστού από διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του στήθους. Στη μείωση της γυναικομαστίας μπορεί να συμβάλει εν μέρει και η χρήση συγκεκριμένων βοτάνων και τροφίμων που έχει φανεί ότι βοηθούν στην αντιμετώπισής της. Ορισμένα από αυτά προάγουν την ορμονική ισορροπία. Η αντίστοιχη αποφυγή κάποιων επεξεργασμένων και γενετικά τροποποιημένων τροφών μπορεί να βοηθήσει εξίσου στη μείωση του μεγέθους της γυναικομαστίας. Η αποφυγή ή η διακοπή φαρμάκων που έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να οδηγήσουν σε γυναικομαστία είναι επίσης σημαντική. Τα άτομα που ασχολούνται με το bodybuilding πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση στεροειδών και αναβολικών και να γυμνάζονται με φυσικούς μόνον τρόπους.

Μερικές φορές η εμφάνιση της γυναικομαστίας ενδέχεται να προέρχεται εξαιτίας ορμονικής ανισορροπίας στον οργανισμό του ασθενή. Κατά την εφηβική ηλικία αυτό είναι αρκετά σύνηθες καθώς τα νεαρά αγόρια έχουν αυξημένα οιστρογόνα με αντιστοίχως μειωμένη τεστοστερόνη στο σώμα τους. Η γυναικομαστία στους εφήβους υποχωρεί από μόνη της μετά από ένα έως δύο χρόνια καθώς έρχεται σταδιακά η σεξουαλική τους ωρίμανση και η αύξηση της τεστοστερόνης. Εκτός από τη γυναικομαστία σε νεογνά και εφήβους είναι δυνατόν να έχουμε γυναικομαστία λόγω ορμονικής αστάθειας σε άνδρες μεγαλύτερες ηλικίας πρέπει ενδεχομένως να αντιμετωπίζεται με κατάλληλη θεραπεία με χάπια εφόσον διερευνηθεί και διαπιστωθεί ότι το υποκείμενο αίτιο της εμφάνισης του μεγάλου στήθους είναι οι ορμόνες και τα δυσανάλογα επίπεδά τους. Εάν μετά από τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις διαπιστωθεί ότι η γυναικομαστία έχει προκληθεί ως σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού, τότε είναι απαραίτητη η θεραπευτική αγωγή που θα ρυθμίσει τα επίπεδα του ενδοκρινικού αδένα.

Παρόλο που η γυναικομαστία είναι ως επί το πλείστον μία καλοήθης πάθηση, οι ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί είναι πολύ σημαντικές. Χάρη στη συνεχή εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, η λύση αυτού του προβλήματος είναι πλέον εύκολη, άμεση και προσιτή σε όλους με χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας στις καλύτερες κλινικές πλαστικής χειρουργικής της Ελλάδας..

 

 

Σχόλια